Over Makkelijk Lezen

Makkelijklezen.nl

De online boekwinkel en magazine is een initiatief van Uitgeverij Bontekoe, al 25 jaar specialist in ondersteunende materiaal voor kinderen met een leesbeperking en cursisten in het inburgeringstraject. Samen met de belangrijkste educatieve uitgevers kunt u eenvoudig zoeken en simpel bestellen uit een actueel, compleet aanbod.

Uitgeverij Bontekoe

Het lezen & luisteren tegelijk staat hoog in het vaandel van Uitgeverij Bontekoe met speciale series zoals ‘Makkelijk lezen met Bontekoe’. Alle boeken (van Bontekoe, Zwijsen, Kluitman, Unieboek/Spectrum e.d.) zijn ook als meeluisterboek verkrijgbaar. Dit zijn dezelfde boeken, alleen kunnen de kinderen hierbij de tekst online meeluisteren. Heb je het boek al in de kast staan, dan kun je ook een upgrade (losse inlogcode naar de online audio) bestellen. Tenslotte hebben we het lezen & luisteren ook volledig online. Met een HYboek-abonnement kun je kinderen online laten karaokelezen en ze hierin begeleiden via een dashboard.

Meeluisterboeken

Het beste van twee werelden – lezen in een echt boek èn het gemak van online luisteren tegelijk! Boeken met extra audio-ondersteuning voor kinderen met een leesbeperking en cursisten in het inburgeringstraject.

Met een meeluisterboek kunnen ze lezen & luisteren tegelijk. Terwijl ze een ‘echt papieren boek’ lezen, luisteren ze online mee met de tekst. Op de achterkant van elk meeluisterboek staat een code waarmee de lezer onbeperkt en direct toegang krijgt tot de tekst; ingesproken op het specifieke niveau van de lezer. En omdat ze luisteren naar een menselijke stem in plaats van naar een synthetische stem (computerstem) helpt de intonatie van de stemacteurs om meer betekenis te geven aan het verhaal. Een meeluisterboek is altijd en onbeperkt toegankelijk. Je hebt alleen een internetverbinding nodig. Met een computer, tablet of smartphone kun je aan de slag, zonder ingewikkelde installatiesoftware.

Intervalmethode

Deze methode is ontwikkeld door de onderwijsspecialisten van Bontekoe. Door tegelijk te lezen en te luisteren wordt het leren lezen veel makkelijker. Met de Intervalmethode stemmen we de ingesproken tekst zeer zorgvuldig af op het specifiek leesniveau. Elk boek is ingesproken in een speciaal leestempo met extra pauzemomenten en met veel aandacht voor de uitspraak. Over de effecten van de combinatie van lezen en luisteren tegelijkertijd zijn al veel onderzoeksresultaten beschikbaar: lezers geven aan dat ze minder vermoeid raken en meer toekomen het begrijpend lezen bij lezen met audio ondersteuning (Van der Leij, Verhoog en Bekebrede / 2010). In onze methode is expliciet aandacht besteed aan de uitspraak van woorden. Moeilijke en langere woorden worden gesegmenteerd uitgesproken en wordt er rekening gehouden met de woordopbouw binnen de verschillende leesniveau. Door het luisteren naar een menselijke stem van getrainde stemacteurs in plaats van naar een synthetische stem (computerstem) helpt de intonatie van de voorlezer om meer betekenis te geven aan het verhaal.